Firewall ve Siber Güvenlik

Tanım

Güvenlik duvarı, ağınızı özel verilere yetkisiz erişime karşı koruyan bir güvenlik cihazıdır. Güvenlik duvarları bilgisayarları kötü amaçlı yazılımlardan ve erişimlerden koruyarak, virüslerin ve bilgisayar korsanlarının erişip zarar vermesini önlemek için dahili bilgisayar ağınız ile dış kaynaklar arasında bir bariyer oluşturur. Dünyada ve ülkemizde siber saldırıların her geçen gün sürekli olarak artması nedeniyle firewall cihazları ve yazılımları büyük önem kazanmaktadır.

Güvenlik Duvarının Siber Güvenlikteki Rolü

Güvenlik duvarları, istenmeyen trafiğin istemcinizin işletim sistemine erişme girişimlerini izler. Bilgisayarlar ve diğer ağlar arasında bariyer oluştururlar. Yönetilen hizmet sağlayıcılar (MSP'ler), güvenlik duvarlarının yardımıyla ana bilgisayar seviyesindeki korumayı güçlendirebilirler. Dahili izinsiz giriş önleme sistemlerine sahip olan bu güvenlik duvarları, kötü amaçlı yazılımları ve uygulama katmanı saldırılarını engelleme konusunda etkilidirler. Ayrıca ağınızdaki saldırılara hızlı ve sorunsuz bir şekilde tepki vererek ağ güvenliğini artırırlar. Ağ güvenliği açısından, güvenlik duvarları web trafiğini yönetme konusunda son derece faydalıdır, çünkü web tehditlerinin yayılmasını en aza indirirler.

 

 

Güvenlik Duvarı Nasıl Çalışır?

Güvenlik duvarı hangi ağ trafiğinin geçmesine izin verileceği ve hangi trafiğin tehlikeli sayılacağına karar veriri. Temel olarak, iyiyi kötüden veya güvenileni güvenilmeyenden ayırarak çalışır. Güvenlik duvarları, özel ağları ve bu ağlardaki uç nokta cihazları olarak adlandırılan sistemleri koruma amacı taşır. Uç nokta cihazları, ağ içinde diğer cihazlarla iletişim kuran aygıtlardır. Bu cihazlar, dahili ağlar arasında iletilen verileri alıp göndermekle kalmaz, aynı zamanda harici ağlara gelen ve giden verileri de denetlerler.

 

 

Güvenlik Duvarlarının Siber Güvenlikteki Önemi:

Bilindiği üzere korunması olmayan ağlar her türlü tehdide açıktır. Ağ trafiğini incelemek, zararlıları zararsızlardan ayırt etmek her zaman yararlıdır. Kullanıcılar sistemlerine veya internete bağlandıktan sonra bir çok tehdide kapı açmış olurlar. Kaynakları kullanmak ağa izinsiz giriş riskini beraberinde getirebilir. Genel olarak güvenlik duvarları, siber saldırıların önlenmesinde, hassas verilerin korunmasında ve bilgisayar sistemleri ve ağlarının gizliliğinin ve güvenliğinin korunmasında önemli bir rol oynamaktadır.

 

İşletmeler İçin Güvenlik Duvarı Çeşitleri

Bilgisayarınızdaki güvenlik duvarı, yazılım tabanlı veya donanım tabanlı olabilir. Yazılım güvenlik duvarı, bilgisayarınıza indirip kurduğunuz bir program aracılığıyla bağlantı noktalarınızı ve uygulamalarınızı kullanarak trafiği düzenler. Donanım güvenlik duvarı ise, ağ geçidiniz ile bilgisayarınız arasına fiziksel olarak yerleştirdiğiniz bir donanım parçasıdır. İşletmeniz için kullanabileceğiniz beş tür güvenlik duvarı vardır.

  • Network-Level
  • Circuit-Level-Gateway
  • Application-Level Gateway
  • Stateful Multilayer Gateway
  • Next Generation (NGFW)

 

 

Neden İşletmeme Güvenlik Duvarı Kurmalıyım?

İşletmenizin bir güvenlik duvarına yatırım yapmanın faydalarını anlamak, işinizi dijital çağda başarıyla sürdürmek için atılacak ilk adımdır. Teknoloji ve ağlar günlük operasyonlarınızın sadece küçük bir parçası olsa bile, proaktif önlemler almak, verilerinizi korumak için hala önemlidir. Bir güvenlik duvarı, kötü amaçlı yazılım ve hacker'ların şirketinizin verilerine veya sistemlerine erişmeye çalıştığı ilk savunma hattı olarak hizmet eder.

 

Virüsleri ve Siber Saldırıları Durdurur

Virüsler ve siber saldırılar dijital operasyonlarınızı durma noktasına getirebilir. Günlük yüzlerce yeni tehdidin oluşturulmasıyla, sisteminizin sağlığını korumak için bir savunma sistemi oluşturmak hayati önem taşır. Bir güvenlik duvarının en büyük faydalarından biri, sisteminizdeki giriş noktalarını kontrol edebilmeniz ve virüs saldırılarını mümkün olan en kısa sürede durdurabilmenizdir.

 

Hackerlara Karşı Koruma

 Birçok işletme online platformlara geçtikçe, genellikle hack saldırılarında artış görmektedir. Birçok hacker, iş saatleri dışında sistemlere girmeye çalışır, bu da bir hacker'ın siz ve çalışanlarınız işten çıktıktan sonra ağınıza saldırabileceği ve güvenli bilgilere erişebileceği anlamına gelir. Bu sanal sızma iş saatleri dışında veya hafta sonları gerçekleştiğinden, siz ve ekibiniz iş işten çıkana kadar müdahale etme şansınız olmayabilir.

 

 

Bir güvenlik duvarının olması, birçok hacker'ı etkisiz hale getirir. Çoğu hacker ve dolandırıcı, bir güvenlik duvarının yerinde olduğunu gördüklerinde genellikle vazgeçer veya sistemlere erişmeye çalışmayı bırakır. Birincil güvenlik duvarı avantajlarından biri, ağınızı iş saatleri dışında da güvende tutmak için 24/7 koruma sağlamalarıdır.

 

Ağ Trafik İzleme Yeteneği

Her gün ağ sisteminize giriş ve çıkış yapan yüzlerce gigabayt veri, operasyonlarınıza yönelik tehditler için birçok fırsat yaratır. Bir güvenlik duvarınız olduğunda, tüm ağ trafiğini izleyip analiz edebilirsiniz. İşletmeniz, sistemlerinizi daha fazla korumak için önceden belirlenmiş kurallar ve filtreler uygulayabilir.

 

Casus Yazılımı Ortadan Kaldırır

Teknoloji sistemleri daha güçlü hale geldikçe, suçluların kullanabilecekleri daha fazla giriş noktası vardır. Hacker'ların işletmenizin ağına erişim sağladığı en yaygın yollarından biri kötü amaçlı yazılım ve casus yazılımdır. Bu iki kötü niyetli sistem, ağınıza girebilir, bilgisayarınızı kontrol altına alabilir ve verilerinizi çalabilir. Bir güvenlik duvarına yatırım yapmak, casus yazılıma karşı bir engel oluşturur ve sisteminizi korur.

 

Yazar: Eğemen AKSÖZ (Bilgisayar Mühendisi)

Paylaş: